کاوش موضوع استویا
صفحه اصلی
استویا
شیرینبرگ یا استویا ربادیانا (نام علمی: Stevia rebaudiana) گیاهی از تیره کاسنیان با نهایت ارتفاع یک متر، و حداکثر عمر پنج سال با برگهای شیرین که بومی آمریکای جنوبی بوده و تاب سرما ندارد. گیاه شیرینبرگ شیرینکننده است و جایگزین بسیاری خوبی برای شکر محسوب میشود چرا که کالری ای به غذا اضافه نمیکند. در واقع ترکیب قندی موجود در استویا، در دستگاه گوارش انسان، جذب نمیشود. این گیاه بهطور معمول برای بهتر کردن طعم دارو و چای استفاده میشود. از پودر خالص شده عصاره گیاه استویا نیز در صنایع غذایی، تولید انواع شیرینی و شکلات استفاده میشود.
گیاه شیرینبرگ بومی نواحی شمالی آمریکای جنوبی است و بهطور وحشی در سرزمینهای بلند مناطق مرزی بین برزیل و پاراگوئه میروید و در آن مناطق به گیاه «برگ عسلی» (honey leaf) معروف است. به دلیل خاصیت شیرینکنندگی و درمانی برگ شیرینبرگ، این گیاه به شدت از نظر اقتصادی و علمی مورد توجه قرار دارد. ژاپن اولین کشور آسیایی بود که در سال ۱۹۷۰ از استهویوساید به عنوان شیرینکننده در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد. پس از آن کشت استویا در چین، مالزی، سنگاپور، کره جنوبی، تایوان و تایلند گسترش یافت. این گیاه در آمریکا، کانادا و اروپا نیز رشد میکند.
شیرینبرگ مناسب مناطق جنوبی ایران یا کشت گلخانهای است. شیرینی قند حاصل از برگ این گیاه ۲۵۰ تا ۳۰۰ برابر دیگر گیاهان قند ساز چون نیشکر و چغندر قند و میزان قند موجود در آن ۱۵۰ برابر آنهاست. در اصفهان به روش کشت بافت تکثیر شده و بهسرعت وارد صنعت گزسازی گردیدهاست. این قند جایگزین مناسبی برای شیرین کنندههای مصنوعی چون آسپارتام، سدیم ساخارین و سیکلامات بوده چون قابلیت جذب کمتری دارد به کاهش قند خون و فشار خون یاری رساند.
پاراگوئه، برزیل، چین، تایوان، کره جنوبی و مالزی از مهمترین کشورهای تولیدکننده استویا هستند. خاک کم شور، بهترین خاک برای کشت استویاست.
عصاره استویا در صنایع شیرینیسازی، پزشکی و دیگر صنایع خوراکی کاربرد دارد. برای اولین بار در ایران کارخانه تولید شیرینکننده استویا در اصفهان با ظرفیت تولید سالانه ۳۰۰ تن RebA-97% و TSG-95% در حال راه اندازی میباشد.... بیشتر در ویکی پدیا